Sveti Stefan

Sveti Stefan je „crnogorska palma Dubaija“!

Prema narodnom predanju, Sveti Stefan je nastao u XV vijeku kada je velika turska flota uplovila u Jadran sa namjerom da pljačka primorske gradove. Jednog dana, kada je vreme bilo loše, flota se iskrcala na plaži Jaz, i turski vojnici su pošli put Kotora.

Kada su Paštrovići čuli za ovo, smjesta su okupili vojsku i krenuli ka Kotoru da im pomognu u odbrani. Nakon pobjede u Kotoru, Paštrovići su u povratku pošli na plažu Jaz i zauzeli turske galije. A onda su se vratili na Drobni Pijesak da podijele ratni plijen i tada su se dogovorili da podignu tvrđavu na ostrvu koja će im služiti za odbranu od Turaka, pirata i drugih napadača, kao sklonište za žene, djecu i starce, i skladište u vrijeme ratova.

Sveti Stefan, Foto: Wikipedia

Unutar tvrđave su podigli i crkvu Svetog Stefana koji je zaštitnik Paštrovića, a po kojem je kasnije nazvano i naselje oko ostrva. Prije pola vijeka ovo ostrvo je pretvoreno u poluostrvo – spojeno je sa kopnom – i u jedinstveni grad-hotel.

Sveti Stefan je danas najluksuznije ljetovalište u Crnoj Gori i jedno od najluksuznijih ljetovališta na Jadranskom moru. Među poznatim ličnostima i državnicima koji su boravili na Svetom Stefanu su: Timošenko, Grecko, Kiriljenko, Jakubovski, Malro, Moravija, Jurij Gagarin, Mikis Teodorakis, Sofija Loren, Monika Viti, Marina Vladi, Kirk Daglas, Sergej Bondarčuk, Silvester Stalone…

Jedno od najpopularnijih vjenčanja, koje čak i svijetski mediji nazivaju vjenčanjem vijeka – vjenčanje teniskog prvaka Novaka Đokovića sa Jelenom Ristić održano je 2014. godine na Svetom Stefanu.

Novak Đoković i Jelena Ristić, Foto: jelenaristicfanclub.wordpress.com

Nekoliko godina unazad, Aman Resorts je preuredio Sveti Stefan na način da sačuva istorijski ambijent ostrva kakav je postojao vijekovima. Ulice, zidovi, krovovi, fasade kuća, zadržale su originalni oblik, a unutrašnjost kuća danas ima najsavremeniji i najluksuzniji hotelski komfor. Komfor koji se za noć plaća i do 3.000 eura. Zato ne čudi činjenica da je na hotelskoj plaži komplet ležalji i suncobrana „samo“ 100 eura.

Aman Sveti Stefan nudi gostima 58 smještajnih jedinica, 50 soba, apartmana i kućica na ostrvu i 8 apartmana u Vili Miločer, kao i raznolik izbor restorana u jedinstvenom ambijentu. Gotovo da nema svjetski poznatog magazina ili portala koji pišu o putovanjima, a da nisu pisali o Svetom Stefanu ili ga svrstali u TOP 10 destinacija koje morate vidjeti na Jadranu.

Aman Sveti Stefan, Foto: aman.com

Divna pješačka staza, kroz gustu borovu šumu, pored same obale, spaja Sveti Stefan sa Miločerom i Pržnom.