Petrovac i ostrva Katič i Sveta Neđelja

Po mnogima, Petrovac je najljepše mjesto Budvanske rivijere, sa 300 sunčanih dana godišnje. Kristalno čisto more izvajalo je pitomu obalu sa dvije peščane uvale – gradskom plažom i plažom Lučice, i većim brojem „divljih“ plaža, koje gledaju na dva ostrva, Katič i Svetu Neđelju.

Ostrva Katič i Sveta Neđelja nalaze se na oko kilometar od gradske plaže. Crkva je rustičnog izgleda, manjih dimenzija i jednostavne arhitektonske konstrukcije.

Petrovac i ostrva Katič i Sveta Neđelja, Foto: Wikipedia

O nastanku crkve na ostrvu Sveta Neđelja postoji više legendi. Prema jednom predanju, crkvu je na ostrvu podigao moreplovac grčkog porijekla koji se nasukao na treće, podvodno ostrvo. Danas se to treće, podvodno ostrvo zove Donkova sjeka.

Druga priča kazuje da su crkvu podigli mornari iz Boke koji su služili na austro-ugarskom brodu Zenta, potopljenom u Prvom svjetskom ratu. „Zentu“ su potopili saveznički brodovi na nekoliko kilometara od obale, ostavivši mornare u moru. Ipak, Paštrovići su pohitali i svojim barkama spasili što su više mornara uspjeli, a oni su u znak zahvalnosti i sjećanja, podigli crkvu Svete Neđelje.

Crkva je razrušena u razornom zemljotresu koji je 1979. godine pogodio Crnu Goru i ponovo je obnovljena i osveštana 2007. godine. Ona predstavlja ujedno i zanimljivu znamenitost i ukras petrovačkog zaliva. Zato se brojni turisti usude da otplivaju do nje i zazvone crkvena zvona.

Na obe petrovačke plaže možete iznajmiti ležaljke, suncobrane, pedaline, i drugi plažni mobilijar. Duž gradske plaže je uređeno šetalište sa brojnim kaficima, restoranima i malim prodavnicama. Na kraju šetališta je pristanište odakle polaze ribarske barke i brod Montenegro Star, i Lazaret, tj. tvrđava Kastelo.

Plaža Lučice, Foto: waytomonte.com

Uvala Lučice je od grada odvojena Malim brdom. Do nje možete doći ravnim putem (1km) ili preći preko brda probijajući se kroz gustu borovu šumu i mediteransko rastinje. Sa vrha Malog brda puca veličanstveni pogled na plavetnilo jadranskog mora i cijeli Petrovac.

Iako je Petrovac omiljeno ljetovališe za porodice sa djecom, na raspolaganju su i sportovi na vodi, poput skijanja, vožnje na gumama i skuterima.

Oni koji žele da se malo duže šetaju, mogu od plaže Lučice produžiti pješačkom stazom do Buljarice. Put će ih odvesti, kroz borovu šumu, osvijetljenom betoniranom stazom, preko brda, do druge najduže plaže na crnogorskom primorju.

Buljarica, Foto: waytomonte.com

Gotovo 3 km duga, kamenovito-pješčana plaža još uvjek je jedan od crnogorskih potencijala koji nisu u potpunosti iskorišćeni. U zaleđu plaže se nalaze ne tako brojne vile sa apartmanima, kampovi i manje naselje koje van sezone broji nešto više od 100 stanovnika.

Za Buljaricu postoje brojni planovi za valorizaciju, a jedan od njih je i preseljenje festivala „Sea Dance“ sa Jaza u Buljaricu.

Ipak, možda baš zahvaljujući tome što nema razvijeni turizam, Buljarica se može pohvaliti divnim, kristalno čistim morem prve kategorije!