Perazića Do i Reževići

Reževići su naselje u sklopu Budvanske rivijere, na 5 km od Petrovca (autom) i oko 14km od Budve.

Poznati su po istoimenom manastiru i skoro netaknutoj prirodi. Manastir Reževići je, po predanju sagrađen na mjestu paganskog hrama iz antičkog perioda. Manastir ima tri crkve: crkvu Svete Trojice, crkvu Uspenija presvete Bogodorice i crkvu arhiđakona Stefana.

Manastir Reževići, Foto: mikromreza.com

Srpski kralj Stefan Prvovjenčani boravio je u Reževićima. On je sagradio crkvu Uspenija presvete Bogorodice, koja je osvećena 1223. godine.

Srpski car Dušan je u Reževićima podigao crkvu arhiđakona Stefana, koja je osvećena 1351. godine, i tom prilikom je Paštrovićima podario svoj čuveni Zakonik, kojim su se Paštrovići služili pri vijećanju na Drobnom Pijesku i donosili presude na Sudinom Brdu.

Crkva Svete Trojice je najočuvaniji objekat u sastavu Manastira. Podignuta je u obliku krsta, 1770. godine.

Zahvaljujući miru, zelenilu i čistom moru, ovo malo naselje na crnogorskom primorju u ljetnjim mjesecima posjeti znatan broj turista. Čak i oni koji vole da se kupaju u Petrovcu, da obiđu Sveti Stefan ili da se provedu u Budvi, izdvojiće vrijeme da skoknu do Reževića, opuste se i napune svoje baterije.

Pogled iz Reževića na Perazića Do, Foto: mapio.net

U Reževićima, na mjestu gdje se spajaju visoke kršne planine sa mediteranskim zelenilom i puca fenomenalan pogled na otvoreno plavo more.

U podnožju manastira je uvala (plaža) Perazića Do. Šezdesetih godina prošlog vijeka izgrađene su kuće koje se nalaze u zaleđu ove predivne plaže.

Na desnoj strani plaže, gledano sa broda, nalazi se hotelski objekat „As“ koji je nedovršen u rekonstrukciji. Ovaj hotel, prvobitno sagrađen da izgleda kao parobrod koji se nasukao na stijene, nekada je bio biser južnog Jadrana među njemačkim i engleskim turistima. Danas je poznat kao „crnogorski Titanik“.

Perazića Do, Foto: nekretninebudva.com

Perazića Do je udaljen svega 5 km od Petrovca automobilom, odnosno svega 2 km prelijepom asfaltiranom pješackom stazom obodom brda, gdje se prolazi i kroz nekoliko osvijetljenih tunela. Tokom šetnje ovom stazom, ili vožnjom brodom Montenegro Star, možete vidjeti i uvalu Crvena stijena na kojoj se danas organizuju brojni riblji izleti.