Miločer i Pržno

Miločer, nekada ljetnjikovac jugoslovenskog kralja Aleksandra, danas je ljetovalište – Vila Miločer – za senzibilnu, romantičnu i bogatu klijentelu, ali i mjesto na kojem se sreću svjetski premijeri i predsjednici, i organizuju poslovni forumi.

Kraljeva plaža je dugačka oko 300 metara, okružena je gustom borovom šumom koja zauzima površinu od oko 18 ha, sa rijetkim egzotičnim vrstama drveća kao što su kedar, tropske mimoze, mušmule, kaktusi, agave… Pored nje, nešto kraća, nalazi se i Kraljičina plaža.

Kraljeva i Kraljičina plaža u Miločeru, Foto: aman.com

Ukoliko ste nekada slušali priče o Crnoj Gori i Jadranskom moru, sigurno ste čuli i o poetično lijepoj, Kraljičinoj plaži. Kristalno čisto more, skoro pa netaknuta priroda, mir i tišina krase ovo predivno mjesto do kojeg se dolazi jedino čamcem. A ako se pitate koja se kraljica tu kupala pa je plaža dobila naziv po njoj, lokalni mještani tvrde da je to bila kraljica Marija Karađorđević, žena kralja Aleksandra.

Danas je na kraljevu plažu u Miločeru ulaz slobodan, ali se moraju zakupiti ležaljke i suncobran. Ovo na prvi pogled zvuči idealno, pa se putnici našeg broda često zapitaju zašto je tako malo ljudi na plaži. Razlog tome je što je za zakup kompleta ležalji i suncobrana potrebno izdvojiti 75 eura.

Vila Miločer je deo hotelskog kompleksa „Aman Sveti Stefan“ – luksuznog letovališta u kojem posketioci mir na najljepšoj plaži crnogorskog primorja plaćaju i do 3.000 eura za noć.

Miločer, Foto: Wikipedia

Oni koji ne žele da izdvoje toliku sumu novca za mir i tišinu u kraljevskom ljetnjikovcu, mogu se prošetati od Svetog Stefana, kroz Miločer, do Pržna, divnom šumskom stazom pored samog mora.

Pržno je divno ribarsko mjesto i uvala bogata borovom šumom i duhom tradiciije podneblja koji se osjeća kako u vazduhu, tako i kroz druženja i susrete sa malobrojnim mještanima koji će vas ovde srdačno dočekati.

Osim tradicije, turiste na samoj obali u Pržnu očekuje i hotel Maestral u kojem je jedan od najpopularnijih kazina u Crnoj Gori.

Pržno, Foto: odeontravel.rs