Drobni Pijesak i Skočiđevojka

Od Budve ka jugu, prema Petrovcu, teren je takav da se formiralo više malih, uvučenih plaža, pristupačnih samo s mora. Tu se po svojoj ljepoti izdvaja Drobni pijesak, plaža smjestena u kršnoj uvali, duga oko 250 m.

Pijesak žuto-bijele boje daje joj izgled prave tropske plaže, a zaledje obraslo maslinjacima i makijama epitet „divlje“. Na samoj plaži su izvor pitke vode i nekoliko ugostiteljskih objekata. Ljubiteljima podvodnog svijeta, Drobni Pijesak će sigurno ostati u divnom sjećanju jer je priroda u njegovoj okolini netaknuta, pa se mogu vidjeti brojne vrste riba, glavonožaca i rakova.

Drobni Pijesak, Foto: montenegro.travel

Drobni pijesak je omiljeno izletište mještana. U prošlosti se ovdje održavao skup plemenskih poglavara Paštrovića – Bankada. Do pre nekoliko godina na ovu plažu se moglo stići samo brodom, ali danas se može prići i kolima sa magistralnog puta Petrovac-Budva.

Prije Drobnog Pijeska, kada plovite brodom Montenegro Star iz Petrovca ka Budvi, zapazićete jednu vertikalnu stijenu kako se spušta u more. Ta stijena, danas i luksuzno naselje oko nje, nosi ime Skočiđevojka.

Djevojka iz legende je čekala svog dragog, koji je bio daleko od nje, prvo u ratu, potom na galiji kod Mletaka. Njena maćeha ju je obećala drugome ali ona je htijela da ostane vjerna svojoj ljubavi. Ne mogavši da protivreči maćehi, djevojka odlazi od kuće i godinama se krije po manastirima.

Skočiđevojka, Foto: CdM

Ali, jednog dana, na jednoj stjeni kraj mora u blizini Budve, slučajno se srela sa svojim nesuđenim mužem. On je htio ja je odvede sa sobom, ali u njenom srcu postojao je samo jedan, koji je bio daleko od nje. Nemajući kud, djevojka je bježala kroz šumu i skočila je sa stjene u more jer ako ne može biti sa onim kojega voli, odlučila je da neće biti ni s kim drugim.

Dok prolazite brodom pored Skočiđevojke, sa mora ćete moći da vidite i brojne vile i aparmanske komplekse u koje su poslednjih godina uloženi milioni eura. Za neke od njih ćete pomisliti „da li su mogli još više“.