Budva i Havaji (Sveti Nikola)

Budva je nezvanični nosilac titule kraljice crnogorskog turizma, zahvaljujući prirodnim ljepotama, bogatom ponudom hotela i privatnog smještaja, brojnim dnevnim aktivnostima i uzavrelom noćnom životu.

Tokom proteklih godina Budva je bila najpopularnija turistička destinacija u Crnoj Gori. Ovoj popularnosi je doprinela i čuvena TV serija „Budva na pjenu od mora„.

Budva je čuvena po Starom gradu. Kamene kuće i crkve, uske ulice i male zelene baštice, opasani bedemima sa svih strana čine Budvu tipičnim srednjevekovnim primorskim gradom unutar koga se danas odvija živa turistička ponuda. Šetajući njenim ulicama otkrićete restorane sa raznovrsnim nacionalnim i internacionalnim specijalitetima, poslastičarnice, suvenirnice, ekskuzivne butike, parfimerije, zlatare… jednom rečju, za svakoga ponešto.

Stari grad Budva, Foto: odmaraj.me

Pored Starog grada nalazi se budvanska marina nekada u službi ribara, danas uglavnom podređena luksuznim jahtama i gliserima. U toku ljeta, u moru oko Budve ćete vidjeti i barke, i skutere, ali nemojte se začuditi ako vidite i podmornicu.

Simbol Budve, koji ćete sigurno opaziti ako se prošetate, čine dvije stilizovane ribe, okrenute jedna drugoj repovima. Prema legendi Budvu je osnovao Kadmo, sin feničanskog kralja. Bio je prognan iz Tebe, te je sa svojom ženom Harmonijom na volovskoj zaprezi stigao do mjesta na kome se danas nalazi Budva. Od grčke riječi “Bous” (bous – grč. vo) nastalo je ime grada. Kadmo je bio proklet da će se pretvoriti u aždaju, pa je zbog toga riješio da se sa ženom baci u jadransko more. U tom trenutku su se pretvorili u dvije ribe, koje su i danas simbol ovog grada.

Ostrvo Havaji (ostrvo Sveti Nikola) kod Budve, Foto: roditeljsrbija.com

Ispred Budve je ostrvo Havaji – Sveti Nikola, najveće na Crnogorskom primorju. Do ostrva Sveti Nikola možete doći i plivajući, ukoliko ste avanturista. Na ostrvskim plažama uživaćete u mirisu Mediterana, plavetnilu mora i toplim zracima sunca, a tu je i restoran koji nudi svježe morske specijalitete.

Budva tokom čitave godine ima ustaljene kulturne događaje: muzičke, filmske, književne i dječije festivale, ali i fešte pod maskama, ribarske fešte, fešte na plažama, pozorišne predstave, koncerte, izložbe… Dva najpoznatija festivala koja se održavaju svake godine u kontinuitetu su pozorišni „Grad Teatar Budva“ (od sredine juna do kraja septembra) i muzički festival „Sun Dance“ koji će od ove godine biti u Buljarici.

Budva, Foto: Wikipedia

Budva je poznata i po svom 3.2 kilmetra dugačkom šetalištu koje se prostire od Starog grada, duž obale, preko Bečića, Rafailovića pa sve do čuvene plaže Kamenovo, duž kojeg možete osim u savršenoj šetnji, uživati u nekom od restorana, kafića, noćnih klubova ili šoping zona.

Koji god sadržaj da odaberete dok ste u Budvi, jedno je sigurno – Budva nikog ne ostavlja ravnodušnog!