Budvanska rivijera

Budvanska rivijera je 35 km dugački dio obale Jadranskog mora u Crnoj Gori, na teritoriji Opštine Budva. Nalazi se približno u centru Crnogorskog primorja i centar je crnogorskog turizma. Duž rivijere se nalazi 12,5 km plaža.

U srcu „rivijere bisernih plaža“, kako je turisti zovu, nalazi se grad Budva – „kraljica crnogorskog turizma“. Oni koji su bar jednom bili u Budvi, znaju zašto zašto nosi taj naziv. Osim Budve, najznačajniji turistički centri Budvanske rivijere su Petrovac, Sveti Stefan, Bečići i Rafailovići, Miločer i Pržno, Reževići, kao i četrdesetak manjih mjesta.

Prepoznatljiva je po plavetnilu Jadranskog mora, razuđenoj obali, mediteranskoj klimi (duga, topla i suva leta, i blage i kišovite zime) i brojnim turističkim uslugama. Sa 270 sunčanih dana i kupališnom sezonom koja traje od maja do kraja oktobra (a neki bi rekli da nema početak i kraj) privlači turiste iz različitih krajeva svijeta. Samo tokom ljetnje sezone, stotine hiljada turista posjeti Budvansku rivijeru zbog znamenitosti, prelijepih plaža (kao što su Kamenovo i Drobni Pijesak) i provoda.

Van ljetnje sezone, Budvanska rivijera je mnogo mirnija i tiša, ali njena priroda nije ništa manje ljepša, a temperatura mora i vazduha ume da bude toliko visoka i u zimskim mjesecima, tako da vas ne iznenadi ako vidite kupače i oko Nove godine. Strani turisti osobito vole da, posle kupanja u Budvi, skoknu do Cetinja na skijanje.

Uz obalu Budvanske rivijere ide Jadranska magistrala kojom se kolima može stići do svih mjesta. Ali, tek krstarenjem brodom Montenegro Star se mogu vidjeti sve znamenitosti, „skrivene“ plaže, ostrva (Katič i Sveta Neđelja ili Havaji) i druge ljepote Budvanske rivijere!